Forumindex Estradpoesi och Poetry Slam Sverige
Forum för information och diskussion
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Regelbok för Slam SM

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Forum
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Johan NordgrenRegistreringsdatum: 25 juli 2007
Inlägg: 6

InläggPostat: 2007-10-26 09:29:31    Rubrik: Regelbok för Slam SM Svara med citat

Eftersom det slammastersmöte som fanns planerat för början av november nu inte blir av har jag eb idé. Att under slam sm i Halmstad skall det läggas fram en ny regelbok för Slam SM. Diskussionen om den kan börja nu och här. Då har vi ett antal månader att snacka och bråka på så att vi under Halmstad SM helt enkelt bara kan ta ett beslut.

Kan det vara en idé? Jag anser att det helt enkelt är tvunget. Man kan inte köra över halva säsongen utan att veta vad som gäller inför SM. Skönt att Halmstad redan presenterat sina regler.

Så sätt igång.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
sorillRegistreringsdatum: 23 april 2007
Inlägg: 16
Ort: Linköping

InläggPostat: 2007-11-15 23:08:28    Rubrik: Svara med citat

Ja, det är jättebra att Halmstad snabbt kommit fram till och presenterat i alla fall grunddragen av det slamorterna behöver veta: lagstorlek, grenar, teampiecetvång (där teampiece förstås som minst tre poeter som läser tillsammans -- förresten hoppas jag någon tar tillvara möjligheten att vara under scenen!), anmälningstid, och (om jag tolkat rätt) inga individuella anmälningar.

Jag tycker också att en regelbok i bättre samklang med praxis vore bra, men det är nog för mycket att hoppas på att den ska kunna skrivas här och tas av slammastermötet. Hur som helst tänkte jag ge mina personliga femtio öre om vad jag tycker borde ändras.

Det mesta i regelboken, vad gäller mästerskapets intentioner och regeltolkningar står sig fint. Den största skillnaden är egentligen att SM blivit större.

* Antalet poeter i ett lag är värd att diskutera hårdare. Jag har i efterhand blivit rätt förtjust i 3--5-modellen (kanske mest p.g.a Boråslagets teampiece i Helsingborg).

* Stycket "Antal poeter i SM", som bland annat föreskriver max 15 lag ("Det är realistiskt att anta att om fler lag än så anmäler sig, är flera av dem inte reguljära slamorter") bör skrivas om eller strykas. Om individuella tävlanden borde erbjudas plats eller ej lyckas jag inte bilda mig någon åsikt om...

* Stycket "Antal tävlingsdagar" bör strykas. Det tror jag går per automatik när arrangörerna planerar.

* Teampiece-bouts bör bli ett obligatoriskt inslag för alla lag och skrivas in i regelboken. Tempieces är roligt!

* Stycket om teampiece borde förtydligas, så att det uttryckligen säger att poeterna får skriva sin dikt tillsammans. Jag tycker det är SM-regelbokens skrivning "två, tre eller fyra poeter ur samma lag" är bra och att det räcker med två poeter i en teampiece.

* Styckena "Bouts och rotation" och "Semifinal" bör strykas. De beskriver en tävlingsgång som inte gäller allmänt. Stycket "Final" bör skrivas om så att det inte föreskriver samtidig final för alla grenar eller specificerar hur stor finalen ska vara. Obligatorisk teampiece borde skrivas dit.

* Kompenserad ranking är trevligt och borde skrivas in någonstans och användas för att avgöra läsordning i finalen.

* Ett avsnitt "Sidogrenar" bör skrivas som ett gäng rekommendationer för hur sidogrenarna bör gå till om värdorten vill arrangera dem... triathlon, improesi, trubadurslam, ljudpoesi. Det vore väl skoj om grenarna roterade en smula så att alla kan förekomma då och då, men inte nödvändigtvis varje år.

Det som inte är explicit uttryckt i regelboken bör ses som upp till värdorten att bestämma.


Tycker jag, tralala. Skäll på mig när jag har fel.
_________________
martin johnsson

Ordkrig 08: poetryslam improesi teampiece
http://ordkrig.com
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Istvan
Moderator


Registreringsdatum: 18 mars 2007
Inlägg: 22

InläggPostat: 2007-11-24 14:01:57    Rubrik: Svara med citat

Jag instämmer i allt som du säger, Martin.

Men intresset att diskutera regelboken verkar vara minimalt. Jag tror att det delvis beror på att SM:en trots allt har fungerat bra, vart och ett på sitt sätt. Lokala variationer, fria tolkningar av regelboken, avvikelser och helt nya grejer har alltid förekommit, vid varje SM.

Det vore ändå bra att ha en uppdaterad regelbok (bl a med tanke på nya slamorter och poeter). Att ta bort allt som inte tillämpas och lägga till de variationer som har förekommit – precis som Martin föreslår.

Det är bara det att någon måste göra jobbet. Dvs att skriva en första version av en uppdaterad regelbok som sedan kan diskuteras och spikas (som man gjorde när Solja Krapu skrev den första versionen av den nuvarande regelboken).
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Bosse KörlingRegistreringsdatum: 22 juni 2007
Inlägg: 4
Ort: Borås

InläggPostat: 2007-12-26 15:37:42    Rubrik: apropå en uppkommen fråga: Svara med citat

Hur många är det egentligen som hellre vill ha ett tävlingssystem där man INTE konkurrerar om boutens rankingpoäng med sina egna lagkamrater? Vill veta det innan jag börjar lägga ner jobb på ett alternativ...
_________________
"Det må vara bullshit, men det är i alla fall sant bullshit!"
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Johan NordgrenRegistreringsdatum: 25 juli 2007
Inlägg: 6

InläggPostat: 2008-01-07 11:36:45    Rubrik: Svara med citat

jag ser fram emot ett tävlings system där lagenföljs åt under tävlingens gång. hur sk aman annars kunna köta teampiece undeer grundomgångarna? Det måste gå att göra. Det har faktiskt hänt och bör vara något som man pushar för. Går det kass för en personligen så kan det ju gå bra för laget... Och så behöver man energin från de andra lagmedlemmarna. De e kul. om laget tycker att dom tävlar för mycket inbördes är det något som Slammastern i det laget måste ta tag i och hjälpa till med. Slam sm är först och främst en lag grej där varje slamställe skickar ETT LAG och inte en grupp individer. Samarbetet inom laget måste stödjas mer, detta går inte om man splittar upp lagenunder grundomgången för att undvika inomlag tävling. Om det går att få fram ett system där man inte tävlar inom lagen men uppträder i samma bout ser jag ing aproblem med det. (hur det skulle se ut har jag ingen aning om)
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
priftis
Gäst

InläggPostat: 2008-02-14 12:56:01    Rubrik: Svara med citat

Det är egentligen inte särskilt svårt att hålla ihop lagen samtidigt som man inte tävlar mot sina lagkamrater. Det är bara att strunta i att räkna lagkamraternas ranking när man räknar ut den enskilde poetens rankingpoäng.

Ett exempel: säg att lag A har poeterna a1, a2, a3 och a4. Detta lag möter lagen B, C och D i ett tävlingsbout i kvalomgången. När alla har läst kan man konstatera att a1 hade högst poäng, följd av b1, c4 och a2. (Och vidare ner. Bara ett exempel, Helge!) När man sedan räknar ihop poängen får poeten a1 rankingpoäng 1, förstås, medan tvåan b1 får poängen 2 och trean c4 får poängen 3. Men när man räknar ut rankingpoängen för fyran a2 struntar man i att a2 fått stryk av en lagkamrat, och låtsas helt sonika om att a1 inte fanns. a2 får därför rankingpoängen 3, precis som c4 fick.

Systemet löser det beskrivna problemet, men har två egenskaper som kan vara nackdelar:

1. Det gynnar ett "starkt" lag på bekostnad av "svaga" lag med enskilt poängstarka poeter.

2. Det kommer att vara många poeter som får samma rankingpoäng.

Den första nackdelen tycker jag att man får tugga i sig, om det nu är lagtävlingen man vill främja. (Man kan inte få allt på en gång.) Vad gäller den andra nackdelen, blir den egentligen bara en nackdel när det är dags att avgöra vilka som kommer till final. Det kan lösas med ett extra "play-off-bout", där de som står på samma totala ranking får tävla mot varandra igen, med finalplatser i potten. (Hur många finalplatser det blir avgörs av hur många poeter det är som står på "sista poängen till final".)

Konsekvensen av extraboutet är att det behövs mer tid för tävlingen, något som man i någon mån kan komma undan genom datorstöd och tre poeter per lag (Helsingborgsmodellen), eller genom att begränsa antalet lag som får vara med i SM (och ha regionala kval innan själva SM, t.ex. ett Stockholmskval, ett Mälardalskval (Eskilstuna, Örebro, Västerås, Uppsala) och så vidare.

Jag orkar inte ta ställning för eller emot något av förslagen, men här är de i alla fall, som svar på Johans undran.
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Forum Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.